Бројот на муслиманите во Јапонија е двојно зголемен за една декада

Бројот на муслимани во Јапонија значително се зголеми во текот на изминатата деценија, со повеќе луѓе кои го прифатија исламот во оваа источно-азиска земја.

Според Танада Хирофуми од универзитетот Васеда, бројот на муслимани во Јапонија е повеќе од двојно поголем во последните 10 години, објави „Економист“.

Во 2010 година, статистиката покажа дека бројот на верници во Јапонија е 110 000. До крајот на 2019 година, бројот се зголеми на 230.000 (вклучително и 50.000 јапонски конвертити).

Зголемениот број муслимани доведе до изградба на повеќе џамии, места за молитви и ресторани за халал храна низ целата земја.

Денес, Јапонија има 110 џамии за сместување на муслимански верници, што е добредојдена промена според Мухамед Тахир Абас Кан, професор на азиско-пацифичкиот универзитет Ритсумеикан (АПУ) и шеф на муслиманското здружение Бепу (БМА).

Додека муслиманите имаат повеќе можности да се молат, тие сепак се борат да најдат соодветни места за погреб. Околу 99% од Јапонците се кремирани, а исламот ја забранува таа практика.

                                                                 Џамија во Токио

„Ако умрам денес, не знам каде ќе бидам погребан“, се жали Кан.

БМА започна со потрага по нови погребни места пред скоро една деценија. Собирање на 60-70 милиони јени (582.000-679.000 УСД), овозможи почетокот на изградбата. Сепак, жителите на околните села предизвикаа нова загриженост за снабдувањето со вода.

„Не е нешто конкретно, само чувство“, вели Ето Кијотака, кој покрена петиција против гробиштата. „Нема да можеме да ја пиеме водата со удобност“.

Овие проблеми едноставно ги игнорираат научните докази за безбедноста на погребувањата, рече Кавабе, која и самата се соочува со лути повици и писма против праксата на муслиманите.

„Тие ми велат:‘ Ти си Јапонец, зошто си на страната на муслиманите? Многу луѓе се исплашени “, воздивнува таа.

Tips for Muslim Travelers in Japan | Japan Wonder Travel Blog

И покрај овие стравови, Кан вели дека Јапонија е „убаво место за живеење“.

„Се обидуваме да се интегрираме“, вели Кан. „Ја прифативме Јапонија како своја матична земја“.

Исламот започна во Јапонија во дваесеттите години од минатиот век преку имиграција на неколку стотици турски муслимани од Русија по руската револуција.

Во 1930 година, бројот на муслимани во Јапонија достигна околу 1000 од различно потекло.

Друг бран мигранти што го поттикнаа муслиманското население го достигна својот врв во 80-тите години на минатиот век, заедно со печалбарите од Иран, Пакистан и Бангладеш.

Извор: Инфоислам

За авторот

Горан Димитриески е блогер и истражувач на ориенталните цивилизации.

Коментари

Најнови видеа