Со обрежувањето се намалува ризикот за добивање рак на простата

Болеста која многу ретко се наоѓа меѓу евреити и муслиманите, кои се во мнозинство обрежани – докторите не се сигурни за причината зошто отстранувањето на кожичката го намалува ризикот за добивање рак.

Студија: Радиотерапијски третман за простата на ракот

Студијата објави дека мажите кои се обрежани до пред 35-та година се до 45% помалку наклонети кон добивањето на простата рак.

Научниците веруваат дека одстранувањето на кожичката го намалува ризикот за добивање на инфекции кои се поврзани со убивствената болест.

И обрежувањето меѓу црните луѓе им го скратува ризикот за добивање на простата тумори дури пак до 60%  според истражувачките тврдења.

Болеста е ретка помеѓу евреите и муслиманите од кои мнозинството се обрежани.

Докторите не се сигруни зошто отстранувањето на кожичката ја намалува шансате за добивање на простата рак.

Но познато е дека тоа го намалува ризикот за добивање на болести кои се пренесуваат сексуално.

Главниот научник на оваа студија Др. Мари-Лиз Парент од универзитетот Монтреал, рече: „Внатрешната површина на кожичката е лесно склона за навлегување на микроби кои предизвикуваат инфекции.“

Трите нај важни фактори за добивање на ракот простата се староста, семејната историја и африканското црнечко потекло.

Едно предходно истражување утврди исто така кај бебињата кои се обрежани, дека обрежувањето ја намалува можноста до 14 % за тие да се здобијат со овој рак како возрасни.

Извор: Пораканамирот / https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/circumcision-before-age-35-cuts-3385713

За авторот

Горан Димитриески е блогер и истражувач на ориенталните цивилизации.

Коментари

Најнови видеа