Ранохристијански запис чија традиција е рак-рана за денешната Црква?

Во Ерусалим постои Евангелие за кое голем дел библисти и христијански историчари сметаат дека е постаро од четирите канонски евангелија. Во ова Евангелие Исус Христос не е представен како бог и никаде не се спомнува распнувањето ниту воскреснувањето на Исус Христос. Емисијата ја има направено христијански теолог.

(Видеото е со слаб превод на македонски јазик)

Исто така, еден од најпознатите американски библиски истражувачи, познавач и авторитет за историјата на раната црква Барт Д. Ерман објаснува дека раните христијани кои биле мнозинство во првите векови, никогаш не верувале дека Исус бил бог или дел од тројството. Всушност тој е и автор на книгата „Како Исус стана бог“.

За авторот

Горан Димитриески е блогер и истражувач на ориенталните цивилизации.

Коментари

Слични содржини